Den 3 Maj i år (2023) var nio stycken deltagare från Byalag1050 med om någonting mycket unikt.
Byalaget hade nämligen blivit utvalt av landsbygdsstrategen på Linköpings kommun att vara med på en workshop om hur en klimatanpassad framtid kan komma att se ut. Det var SMHI, som ’Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning’ som höll i denna workshop, som gick ut på att skapa sig tydligare bilder av hur vår svenska landsbygd kommer att påverkas under de kommande 50 åren av de klimatförändringar som redan startat och hur den skulle kunna se ut och fungera om vi alla är med och gör vad vi kan för att klimatanpassa både den och oss själva under tiden.
Inbjudan att vara med på denna workshop gick ut till alla byalagets medlemmar (och några till) och vi fick ihop till fjorton stycken anmälningar i tid före själva workshopen skulle ske. Av dessa var det till slut nio stycken som kunde komma på den utvalda kvällen för själva workshopen.
Det vi fick vara med om var som sagt ett unikt pionjärarbete eftersom det var första gången som en sådan workshop genomfördes med ’helt vanliga medborgare’. Samma workshop hade tidigare bara genomförts med experter, tjänstepersoner och olika berörda företagare men aldrig med ‘vanliga landsbygsboenden’ …som vi ju är här ute längs med LV1050.
Därför har vi efteråt fått mycket fin feedback och många tack från både kommunens sida och från SMHI för att vi ställde upp och var med i denna workshop. Och det är bara för oss allihopa som var med att ta åt oss av.
Och vad händer sen?
Som byalag kan vi både engagera oss i och arbeta för att så mycket som möjligt av dessa förslag på klimatanpassningar här i vårat område kan bli genomförda och den lista med uppslag som vi fick ut från denna workshop kommer vi därför att ta med oss in i både våra långsiktiga mål (I vår utvecklingsplan) och i våra olika arbetsgrupper. Vi har tex – som ett direkt resultat av denna workshop – redan nu börjat jobba för att kunna få till nån slags utökad trädplantering vid lekplatsen i Maspelösa och önskar någon eller några fler vara med och engagera sig i det fortsatta arbetet med dessa frågor är dom mycket välkomna att höra av sig till oss i Hållbarhetsgruppen.
En liten resume av workshopen för den som är nyfiken och vill veta:
Efter att Bodil och Susanne från SMHI hade visat sitt material om den pågående klimatförändringen och vad den i praktiken kommer att innebära i form av temparaturer och nederbörd för oss här i Sverige om ca 50 år, så fick vi arbeta tillsammans gruppvis med tre olika infallsvinklar gentemot vad vi ser själva skulle kunna göras i vår egen bygd för att klimatanpassa den och oss inför de kommande förändringarna.
De tre infallsvinklarna/grupperna var: ’Höga temperaturer’, ’Variation i nederbörd’ samt ’Nya skadegörare, sjukdomar och invasiva arter’
Och några av de ideer och uppslag som vi kom fram till (och som de mest konstnärliga av oss tom gav sig på att rita och illustrera i bildform) i våra arbetsgrupper var följande:
Arbetsgrupp ’Höga temperaturer’: trädplantering vid lekplatsen, inventera svala utrymmen (tex källare), trädplantering utmed vandringsleden, kanaler/dammar (tex inne i byn), klimatanpassat äldreboende
Arbetsgrupp ’Variation i nederbörd’: Dammar, våtmarker, ta hand om regnvattnet, informationsspridning, referenshus för regnvattensprojekt, solceller, accumulatortank för att lagra energi i form av varmvatten
Arbetsgrupp ’Nya skadegörare, sjukdomar och invasiva arter’: Spridning av Kunskap! (både gammal och ny), Nya grödor, Biologisk mångfald, Växeljordbruk, Närodlat, Kretslopp, Blandskog, Friskvård/Friluftsliv, Rent vatten
…och här följer en lista med alla dokument om/från workshopen:
- Inbjudan till workshopen från Landsbygdsstrategen i Linköpings kommun:
- Inbjudan till workshopen till alla i Byalag1050:
- Presentationsmaterialet som visades av Bodil och Susanne från SMHI under workshopen:
- Foton på de tre tavlor som vi skapade gemensamt i våra arbetsgrupper:
Så återigen, stort tack till alla som var med och bidrog i denna workshop.